Tipy na velké vodní nádrže v ČR

Česko je na vodní nádrže velmi bohaté a naštěstí je umíme využívat i jinak než pouze k výrobě energie a k regulaci vody. Na velkých vodních nádržích to žije v létě i zimě a nabízí se tak možnost zažít nezapomenutelnou dovolenou u velkých vodních ploch.

Básníkovo Máchovo jezero

Máchovo jezero a jeho kouzelná krajina, je místo, kam se musí aspoň jednou vydat každý Čech. Tajemná zákoutí a rokle, neuvěřitelné skalní útvary a velká vodní plocha, jsou prostě scenérie, které se vám zaryjí do paměti.

Máchův kraj je ideální místo pro trávení volného času, ať už se jedná o dovolenou nebo prodloužený víkend. Nabízí různorodé činnosti a dokáže tak zabavit každého. Potkává se tady historie v podobě středověkých hradů, sport, který nabízí nejen vodní plocha, ale také bohatá síť cyklostezek a také příroda, krásná a tajuplná.

Na turisty je oblast dokonale připravená a je zde spousta restaurací, kaváren, ale také sportoviště jako tenisové kurty. Co nejvíce láká je ale jachtaření a surfování. Pro ty, kteří nemají rádi aktivní dovolené a přesto si chtějí užít Máchovo jezero mohou zvolit okružní plavbu, ze které se nabízí výhled na okolí.

Nabízíme chaty a chalupy k pronájmu v České republice i na Slovensku. Najdete u nás různé typy ubytování, které vyhoví vašim potřebám. Prozkoumejte naše možnosti a rezervujte si svůj ideální pobyt ještě dnes!

Opomíjené Fláje

Vodní nádrž Fláje vznikla v roce 1963 za účelem zásobení vodou podkrušnohorské oblasti jako jsou města Most, Litvínov, Bílina nebo Teplice. Jedná se o jedinou betonovou pilířovou přehradu v zemi, další podobná je až ve Švýcarsku.

Koncem května se pravidelně pořádá Den otevřených dveří a návštěvníkům se tak nabízí jedinečná možnost se podívat do vnitřní struktury nádrže, prohlédnout si technické řešení, které dokáže udržet velkou masu vody.

Kolem flájské přehrady vedou cyklostezky, které jsou oblíbeným cílem cyklistů i turistů. Pro zkušené cyklisty je výzvou 34 kilometrů dlouhá cyklostrasa s názvem Jeden kopec za druhým a ta překonává převýšení 563 metrů.

S parníkem na Hracholusky

Léto na Hracholuskách zažil nejeden Plzeňák. Tato přehrada stojící na řece Mži je oblíbeným letním rekreačním střediskem v Plzeňském kraji. Důvodem vzniku přehrady bylo akumulace vody pro průmysl, závlahy a teplárnu, ale vzniklá vodní plocha je využívaná ke koupání a vodním sportům.

Kromě koupání a vodních radovánek, brázdi vodní hladinu už 40 let parník Plzeň a také je zde možnost si vyzkoušet voní lyžování. V okolí nádrže je celá řada kempů, které pro své návštěvníky mají připravené restaurace, ubytování i zábavu.

Lipno v létě i zimě

Lipno žije po celý rok. V zimě jsou zde sjezdovky určené především pro rodiny s dětmi, je zde velké zázemí pro dovolenou ve dvou i  s přáteli – sauny, welness, aquadrom a užijete si tady jak aktivní tak pasivní odpočinek.

V létě Lipno ožívá zcela z jiných důvodů. Velká vodní plocha je skvělým místem pro celou řadu vodních sportů. Mezi méně tradiční patří kánoing, jachting, windsurfing, paddleboarding nebo kiteboarding.

Pro ty, co vodě příliš neholdují, jsou tu cyklostezky, pěší cesty a pamětihodnosti. Co se nesmí na Lipně vynechat je Stezka korunami stromů, která nabízí lipenské jezero a Novohradské hory z úplně jiného pohledu.

Pro děti i dospěle jsou zde Active Park Lipno, Aquadrom nebo bobová dráha. Když už vás nebude bavit kolo, můžete obout in-line brusle nebo si vyzkoušet Adventure golf zasazený do botanické zahrady.

Přečtěte si také:

Jak vybrat chatu u vody

Nejkrásnější vodní nádrže v ČR

Krása Novohradska
 

 



Inspirujte se oblíbenými chatami